Psychologiczne mechanizmy oddziaływania dezinformacji na polaryzację społeczną - Lewandowski, Piotr (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Artykuł analizuje złożone relacje między działaniami dezinformacyjnymi a wzrostem polaryzacji społecznej. Badanie zakłada identyfikację głównych mechanizmów psychologicznego oddziaływania dezinformacji oraz ich odniesienie do czynników kształtujących polaryzacyjne postawy społeczne. Artykuł dokonuje konceptualizacji czynników dezinformacyjnych oddziałujących na polaryzację społeczną. Poprzez integrację perspektyw badawczych pochodzących z nurtu psychologii społecznej i badań społecznych nad komunikacją, polaryzacją i dezinformacją następuje przeniesienie operatów poznawczych na grunt nauk o bezpieczeństwie.