Repolonizacja mediów – od koncepcji ustawy do zmiany właścicielskiej Polska Press Grupa (kalendarium 2015–2021) - Olechowska, Paulina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
W ostatnich latach w polskim systemie medialnym nastąpiło szereg zmian, dotyczyły one przede wszystkim reformy mediów publicznych oraz zmiany własnościowej w segmencie codziennej prasy regionalnej. Jednym z postulatów wyborczych rządu Zjednoczonej Prawicy (2015–2023) była realizacja koncepcji repolonizacji mediów. Pomimo zapowiedzi prac nad ustawą repolonizacyjną/dekoncentracyjną, nie doszło do jej przyjęcia; jedynym efektem wieloletnich dyskusji nad jej zapisami był zakup od Verlagsgruppe Passau przez spółkę PKN Orlen aktywów Polska Press Grupy. Artykuł ma charakter deskrypcyjny, jego celem jest chronologiczne przedstawienie wydarzeń związanych z procesem repolonizacji polskich mediów w latach 2015–2021. Najistotniejsze fakty kategoryzuję w dwóch etapach – koncepcyjnym i wykonawczym. W badaniu wykorzystano informacje i opinie członków rządu, parlamentu oraz wybranych przedstawicieli instytucji publicznych, publikowane w zróżnicowanych profilowo mediach.