Hungarian Refugees in the United Kingdom in the Context of the Domestic Policy (1956–1957) [Węgierscy uchodźcy w Wielkiej Brytanii w kontekście polityki krajowej (1956–1957)] - Kopyś, Tadeusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Po stłumieniu powstania na Węgrzech w 1956 r. na Zachód wyjechała liczna grupa uchodźców politycznych, w większości młodych i często wysoko wykwalifikowanych fachowców. Większość uchodźców uciekła do Austrii. Austria natychmiast wezwała państwa do pomocy zarówno finansowej, jak i fizycznej poprzez przesiedlenie uchodźców. Większość uchodźców została bardzo szybko przesiedlona do innych krajów. Fakty te stoją w jaskrawym kontraście ze współczesną praktyką przesiedleńczą, która charakteryzuje się niedoborem miejsc przesiedlenia i niewielką liczbą państw przesiedleńczych. Niedobory miejsc pracy oraz specyfika polityki migracyjnej niektórych krajów (np. Wielkiej Brytanii) spowodowały, że część uchodźców nie znalazła na dłużej miejsca w krajach europejskich i dlatego szukali schronienia za oceanem. W latach 1956 i 1957 Kanada przyjęła ponad 37 500 węgierskich uchodźców. Stany Zjednoczone były też częściej wybierane przez uchodźców niż np. Wielka Brytania.