Polaryzacyjno-dyfuzyjny system funkcjonowania państwa kontra zrównoważony rozwój a koncepcje gospodarcze Platformy Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości - Stelmach, Andrzej; Chrobak, Piotr; Kurek, Adam (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
W artykule przeanalizowano najważniejsze kwestie związane z funkcjonowaniem systemu polaryzacyjno-dyfuzyjnego rozwoju społecznego i ekonomicznego w zestawieniu z koncepcją systemu zrównoważonego rozwoju oraz ich wpływ na rozwój gospodarczy państwa. Autorzy starali się znaleźć odpowiedź, czy na tak silnie spolaryzowanej scenie politycznej, można wypracować wspólną ponadpartyjną wieloletnią koncepcję rozwoju gospodarczego państwa, tak aby jej nie zmieniać wraz ze zmieniającymi się partiami sprawującymi władzę. Jednak ze względu na fakt, że zwolennicy systemu polaryzacyjno-dyfuzyjnego dominują w większych ośrodkach zachodniej Polski i wielkich miastach, podobnie jak wyborcy PO RP, a przeciwnicy wspomnianego systemu dominują w mniejszych miejscowościach i wsiach, czyli tak jak zwolennicy PiS, to w tej sytuacji wydaje się, że skoro elektoraty dwóch największych partii opowiadają się za różnymi oraz przeciwstawnymi modelami rozwoju gospodarczego państwa, trudno będzie oczekiwać, że zarówno Platforma, jak i PiS wypracują wspólny plan rozwoju gospodarczego państwa ponad partyjnymi podziałami.