Wpływ cyfryzacji na rozwój samorządu terytorialnego w Polsce - Ważna, Elżbieta (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Kwestia cyfryzacji jednostek samorządu terytorialnego jest bardzo ważna, ponieważ umożliwia lepszą komunikację i współpracę z obywatelami, co zwiększa przejrzystość i dostępność usług publicznych. Cyfryzacja poprawia efektywność administracji, ułatwiając zarządzanie danymi i procesami. Ponadto przyczynia się do oszczędności czasu i kosztów, zarówno dla urzędów, jak i mieszkańców. Głównym celem niniejszego artykułu jest analiza wpływu cyfryzacji na rozwój samorządu terytorialnego w Polsce, z uwzględnieniem korzyści i wyzwań związanych z wdrażaniem nowoczesnych technologii w administracji publicznej.