Komisja Wspólna Przedstawicieli Rządu i Konferencji Episkopatu Polski w czasie rządów Prawa i Sprawiedliwości w latach 2015-2023 - Pieniężny, Dawid (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2026)
Komisja Wspólna Przedstawicieli Rządu i Konferencji Episkopatu Polski, to gremium doradcze powstałe już w 1949 roku, które było bardzo istotne dla kształtowania relacji między Kościołem katolickim, a nieprzychylną mu władzą w czasie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Choć po 1989 roku, Kościół zyskał wyraźnie lepszą pozycję w Polsce, to działalność Komisji ma swoją kontynuację. Celem niniejszego tekstu jest przeprowadzenie analizy działalności Komisji Wspólnej Przedstawicieli Rządu i Konferencji Episkopatu Polski w czasie rządów Prawa i Sprawiedliwości w latach 2015-2023. Realizacji tego celu służy postawienie trzech pytań badawczych: (1) Jaka była geneza i możliwości prawne działania Komisji Wspólnej Przedstawicieli Rządu i Konferencji Episkopatu Polski? (2) Jak wyglądały stosunki państwo-Kościół w czasie rządów Zjednoczonej Prawicy w latach 2015-2023? (3) W jaki sposób działalność Komisji Wspólnej Przedstawicieli Rządu i Konferencji Episkopatu Polski oddziaływała na decyzje władz państwowych? Wnioski płynące z badania wskazują, że dobre relacje rządu i KEP w latach 2015-2023 miały swoje przełożenie na działania Komisji, która miała istotną rolę polityczną w kształtowaniu tych relacji.