Czy jesteśmy eko? Rola technologii w rewolucjonizowaniu przemysłu tworzyw sztucznych - Muszyńska, Monika (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej, przemysł tworzyw sztucznych staje przed pilnym wyzwaniem redukcji swojego śladu węglowego i wpływu na środowisko. Kluczową rolę odgrywa tu technologia, która nie tylko wspiera zrównoważony rozwój, ale także umożliwia odzysk energii z procesów produkcyjnych. Dzięki innowacjom takim jak piroliza czy zaawansowane metody katalityczne, energia zużyta w produkcji może być częściowo odzyskana i ponownie wykorzystana, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie na pierwotne źródła energii. Jednak, wraz z rosnącym trendem na ekologiczną produkcję, obserwuje się także problem greenwashingu1. Niektóre firmy, instytucje i media promują swoje działania jako ekologiczne bez realnych efektów środowiskowych, co prowadzi do dezinformacji konsumentów.