The Boundaries between the Religious and the Secular on the Polish Political Scene - Churska-Nowak, Karolina; Orylski, Łukasz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2010)
Prezentowany tekst stanowi zmodyfikowaną wersję wystąpienia wygłoszonego podczas międzynarodowej konferencji “Religion, identity and life courses”, zorganizowanej przez Institute for the Studies of Religion in Central and Eastern Europe (ISORECA). Sympozjum odbyło się w grudniu 2008 w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Artykuł poświęcony jest specyfice relacji między porządkiem sakralnym a świeckim w polskim systemie politycznym. Problematyka ujęta została w kontekście reprezentowanych w literaturze przedmiotu paradygmatów publicznego funkcjonowania religijności oraz uwarunkowań mających swe Źródło w specyfice polskiej kultury politycznej. Wyodrębniono paralelne procesy sekularyzacji sacrum i sakralizacji profanum oraz typy afiliacji politycznej skorelowane z modelami polskiej religijności. Jak się wydaje, zaproponowane modele i konkluzje zachowują, a nawet wzmacniają swą aktualność w perspektywie politycznych reperkusji katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem, a więc wydarzenia nieprzewidywalnego w ramach prognostycznej funkcji nauk politycznych.