Gwardia Narodowa Federacji Rosyjskiej jako element systemu bezpieczeństwa wewnętrznego Rosji - Kusa, Natalia (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Gwardia Narodowa Federacji Rosyjskiej jako nowy element wewnętrznego systemu bezpieczeństwa Rosji została utworzona w kwietniu 2016 r. w drodze prezydenckiego dekretu. Kolejne prezydenckie dekrety oraz projekty ustaw decydują o jej kształcie i rozbudowanych kompetencjach. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, dlaczego powstała nowa formacja zbrojna, jakie są jej główne zadania oraz w jakich sytuacjach jej potencjał może zostać użyty. Artykuł powstał w oparciu o analizę oficjalnych dokumentów rządowych Federacji Rosyjskiej, a dodatkowo także na podstawie raportów międzynarodowych ośrodków analitycznych, wyników badań opinii publicznej oraz publikacji międzynarodowych mediów.