Polityka energetyczna Polski: główne problemy i prognozy - Rosicki, Remigiusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Zakres przedmiotowy analizy zawartej w tekście skupia się na wybranych problemach polityki energetycznej Polski. W tekście poruszono trzy zagadnienia związane z polityką energetyczną Polski: (1) instytucjonalno-prawne, (2) prognostyczne i (3) problemowe. W pierwszym przypadku, zwrócono uwagę na ustawowe rozwiązania w zakresie celów, zadań, modelu i elementów polityki energetycznej oraz na odpowiedzialność podmiotów za jej realizację. W drugim przypadku zaprezentowano scenariusze rozwoju polityki energetycznej, poddano je również krótkiej analizie porównawczej. Natomiast w trzecim przypadku, uwagę skupiono na prezentacji następujących kwestii: (1) zależności energetycznej, (2) monokultury energetycznej, (3) poziomu rozwoju odnawialnych źródeł energii, (4) emisyjności oraz (5) efektywności energetycznej. W celu uszczegółowienia problemu badawczego w tekście zaprezentowane zostały następujące pytania badawcze: (1) W jakim stopniu rozwiązania instytucjonalno- prawne wpływają na efektywność prowadzonej polityki energetycznej w Polsce?, (2) Który ze scenariuszy rozwoju polskiej polityki energetycznej należy uznać za najbardziej prawdopodobny?, (3) Które z wyodrębnionych w analizie zagadnień problematycznych należy uznać za największe wyzwanie dla polskiej polityki energetycznej?