Want to teach secular humanism?: Here’s a course proposal you could use - Dziamka, Kaz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2007)
Autor artykułu z emocjonalnym zaangażowaniem opisuje koleje swojej kariery w Albuquerque Technical Vocational Institute w Nowym Meksyku, niespodziewanie przerwanej otrzymaniem wypowiedzenia, którego przyczyny upatruje w reprezentowanym światopoglądzie, znajdującym wyraz w nauczanym przezeń kursie przedstawiającym świecką tradycję humanizmu. Dając wyraz swojemu bardzo krytycznemu stosunkowi do atmosfery intelektualnej panującej w USA, które nie są jego zdaniem państwem demokracji, swobody ani pokoju prezentuje program kursu, który ponownie prowadzi po wygraniu prawnej batalii o bezprawne zwolnienie.