РОЛЬ ПЕРЕКЛАДУ В НАВЧАННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - Baraniwska, Oksana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
Artykuł został poświęcony roli przekładu w nauce języka ukraińskiego jako obcego. Przedstawiono rezultaty ankiet przeprowadzonych wśród studentów f. ukraińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego i Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu (pytania: 1) w jaki sposób przekład pomaga w nauce języka oraz 2) tłumaczenie jakich tekstów jest najbardziej skuteczne dla nauki języka obcego).