ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ СВЯТО В ЕПІСТОЛЯРНІЙ ПОВЕДІНЦІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ - Богдан, Світлана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule rozpatrzono werbalizację konceptu święto w systemie zachowania epistolarnego Łesi Ukrainki, jego dyferencjalne cechy komunikatywnо-pragmatyczne; podstawowa uwaga została skupiona na dominantach strukturalno-semantycznych święta: powinszowaniach i prezentach.