ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ ДІМ В УКРАЇНСЬКІЙ, РОСІЙСЬКІЙ І ПОЛЬСЬКІЙ МОВАХ - Лебеденко, Юлія; Василенко, Яна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
Artykuł poświęcony jest analizie konceptu „dom” w ukraińskim, rosyjskim oraz polskim językowym obrazie świata. Bazując na językowych zasobach ukraińskiej, rosyjskiej i polskiej idiomatyki zostały wyodrębnione semantyczne komponenty konceptu „dom”, wyszczególnione odcienie znaczeniowe i uniwersalie kulturowe.