НЕВЕРБАЛЬНА КОМУНІКАЦІЯ В ПАРЕМІЯХ: ПРАГМАТИКА МОВЧАННЯ - Осіпова, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
Pragmatyka milczenia jest nierozerwalnie powiązania z pragmatyką mówienia. W paremiach, jako jednostkach komunikacji językowej, milczenie rozpatrywane jest jako zerowy akt procesu mówienia. W artykule przeanalizowane zostały parametry komunikacji niewerbalnej motywujące zachowanie komunikacyjne człowieka.