ПЕДАГОГІЧНА ПАРЕМІЯ В СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКІЙ, НІМЕЦЬКІЙ І РОСІЙСЬКІЙ МОВАХ: ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Палиця, Галина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W niniejszym artykule przedmiot analizy stanowi paremia pedagogiczna, ze względu na osobliwości jej prezentacji w ukraińskiej, rosyjskiej i niemieckiej wspólnotach lingwokulturowych. Określona została również specyfika językowej egzemplifikacji głównych pojęć w odniesieniu do konceptosfery „Uczenie się” і „Wychowanie” w odpowiednich systemach językowych.