ВЕРБАЛІЗАЦІЯ ОБРАЗНОГО СКЛАДНИКА КОНЦЕПТУ “СМЕРТЬ” В УКРАЇНСЬКІЙ КОГНІТИВНО-МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Федорюк, Лілія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Artykuł poświęcono analizie obrazowych komponentów konceptu “śmierć”, uściślono i zweryfi kowano rozpowszechnione twierdzenia teoretyczne nt. narodowego językowego oraz kognitywnego obrazu świata, przeanalizowano nowy materiał empiryczny. Leksykalno-semantyczne pole konceptu “śmierć” opisano na materiale ukraińskiej literatury pięknej.