МЕДИЧНІ ТЕРМІНИ З КОМПОНЕНТАМИ НА ПОЗНАЧЕННЯ СОМАТИЧНИХ ПОНЯТЬ ВУХО, ГОРЛО, НІС У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Германович, Галина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule rozpatrzono ukraińskie terminy medyczne na oznaczenie somatycznych pojęć ucho, gardło, nos i terminy złożone z odpowiednimi międzynarodowymi komponentami aur(y)-, ot(o)-, laryng(o)-, tonsill(o)-, faryng(o)-, ryn(o)-. Poruszono problem zamienności wskazanych leksemów. Wykazano ich aktywne zastosowanie oraz słowotwórczą mobilność.