ДІАРІУШ ЯК ЖАНР ЩОДЕННИКОВОГО ДИСКУРСУ - Ігнатьєва, Світлана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule przedstawiono cechy charakterystyczne diariusza jako gatunku dyskursu pamiętnikarskiego. Za pomocą analizy opozycyjnej ustalono cechy dyferencyjne dziennika, scharakteryzowano cechy wspólne, łączące go z niektórymi gatunkami publicystyki, określono możliwości odzwierciedlenia ewolucji osoby autora poprzez gatunek pamiętnikarski.