СЕМАНТИЧНЕ ПОЛЕ “КОСТЮМ” В УКРАЇНСЬКІЙ ПОСТМОДЕРНІЙ ПРОЗІ: ТЕКСТОЛОГІЧНИЙ ТА ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ - Марчук, Людмила (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Artykuł poświęcony jest opisowi pola semantycznego “strój” na materiale ukraińskiego tekstu postmodernistycznego. Strój — to jeden ze złożonych systemów, które funkcjonują w obszarze kultury i ściśle współdziałają z wieloma jej elementami. To swoisty ekran, na który projektowane są wszystkie aspekty fi zycznego, duchowego, socjalnego rozwoju społeczeństwa. Bezpośrednio związany z wizerunkiem człowieka, jego nastrojem, zachowaniem, stanowi klucz do kultury, element etniczny, zwany polem semantycznym.