МОРФОЛОГІЧНІ СПОСОБИ ТЕРМІНОТВОРЕННЯ (НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ФІТОМЕЛІОРАТИВНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ) - Петрова, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W pracy przeanalizowano morfologiczne sposoby tworzenia terminów fi tomelioracji: za pomocą prefi ksów, sufi ksów, prefi ksów i sufi ksów, wyrazów złożonych. Ustalono, że wyrazy złożone oraz tworzenie leksemów za pomocą sufi ksów stanowią najważniejszy sposób rozbudowy ukraińskiej fi tomelioracyjnej terminologii. Wyjaśniono, iż badany system terminologiczny w większym stopniu wzbogacił się dzięki zapożyczonym morfemom rdzennym, w mniejszym zaś dzięki morfemom słowotwórczym, m.in. prefiksom i sufiksom. Stwierdzono, iż rodzime morfemy mają większe możliwości derywacyjne do tworzenia terminów fitomelioracji.