ДО ПИТАННЯ ПРО ВЖИВАННЯ РЕЛІГІЄЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ У ЛІНГВІСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Піддубна, Наталія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule została zanalizowana specyfi ka zastosowania w badaniach językoznawczych takich terminów religioznawczych i filozofi cznych, jak сакрум, сакральний, священний, сакралізація, десакралізація, профанум, профаналізація, секуляризація. Autorka wskazuje na konieczność wykorzystywania ich w lingwistyce, albowiem rozumienie odpowiednich pojęć umożliwia pełny i właściwy opis językowego obrazu świata.