СТУДІЇ О. КУРИЛО, М. СУЛИМИ, О. СИНЯВСЬКОГО І С. СМЕРЕЧИНСЬКОГО ЯК ПІДВАЛИНИ ВИВЧЕННЯ СТИЛІСТИЧНОЇ ГРАМАТИКИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Попович, Анжеліка (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Lata 20. i 30. XX wieku to okres powstania stylistyki języka ukraińskiego jako nauki i dyscypliny naukowej oraz jej kształtowania się wśród innych dziedzin językoznawstwa. W artykule poddano analizie prace Ołeny Kuryło, Mykoły Sułymy, Ołeksy Syniawskiego i Sergiusza Smereczynskiego z punktu widzenia odzwierciedlenia w nich zjawisk stylistycznych. Prace ukraińskich językoznawców stanowią fundament współczesnej morfologii i składni stylistycznej.