ДЕМОНОЛОГІЧНІ МОТИВИ ТА ОБРАЗИ В РОМАНІ ВАЛЕРІЯ ШЕВЧУКА ДІМ НА ГОРІ - Lewandowska, Agnieszka (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie motywów i obrazów demonologicznych w powieści Dom na wzgórzu autorstwa Walerija Szewczuka. Zwrócono uwagę na występujące w dwu częściach powieści postaci demonologiczne oraz ich wpływ na życie bohaterów. Analiza uwzględnia narodowo-kulturowy aspekt wskazanego zagadnienia.