ГЕРОЙ УКРАЇНСЬКОЇ ЧАРІВНОЇ КАЗКИ: ЕТАЛОННІ ЯКОСТІ ТА ПОВЕДІНКОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Мушкетик, Леся (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule dokonano analizy оbrazu bohatera ukraińskiej czarodziejskiej baśni ludowej jako ideału i wzoru do naśladowania. Na materiale motywów baśniowych wyróżniono jego atuty i cechy wzorcowe, będące wyrazem aksjologicznego i dydaktycznego charakteru narratywów baśniowych.