ДОСВІД ЛОКАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Poliszczuk, Jarosław (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Autor rozpatruje kulturowy wizerunek Donbasu na przykładzie współczesnej literatury ukraińskiej, zwłaszcza w powieści Ołeksija Czupy Bajki mojego bunkra (2014). Badanie donieckiej tożsamości jest trudne z powodu niewystarczającej reprezentacji w tekstach współczesnej kultury, a także za sprawą demonizacji regionu w okresie aktualnej wojny na Wschodzie Ukrainy. Bohaterowie powieści Czupy to typowi mieszkańcy Donbasu, “szarzy” ludzie, stąd w ich zachowaniu bardzo ważne wydaje się przeżywanie doznań cielesnych. Donieckie doświadczenie cielesności apeluje zarówno do sytuacji egzystencjalnej, co powoduje przewartościowanie zasad moralnych, jak i do kształtowania nowej formuły jednostki jako fenomenu społecznego.