ПОЛЬСЬКЕ ПОЕТИЧНО-ПІСЕННЕ СЛОВО В ХАРКОВІ (…ІМПРЕСІЯ-СПОМИН З НЕДАВНІХ ЛІТ) - Саган, Василь (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule przedstawiona została panorama rozprzestrzeniania się polskiego słowa poetyckiego w Charkowie — jednym z największych miast ukraińskich. Zasadniczy akcent położony został na popularyzację polskiej poezji śpiewanej w latach 80-tych XX stulecia przez znanych polskich śpiewaków operowych. Polskie słowo poetyckie i śpiewane służyło jako duchowna więź miedzy sąsiednimi narodami słowiańskimi, sprzyjało kształtowaniu wewnętrznego protestu przeciwko totalitarnemu poniżaniu jednostki ludzkiej.