СПОВІДЬ ЯК СТРУКТУРНИЙ ЕЛЕМЕНТ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ У ВІРШАХ - Біляцька, Валентина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule przeanalizowano spowiedź jako element struktury ukraińskich wierszowanych powieści historycznych, takich jak Spowiedź Mazepy Andrija Hudymy, Marusia Czuraj Liny Kostenko czy Noce Motrony Kateryny Motrycz. Autorka analizuje zawarte w nich aluzje, motywy oraz obrazy biblijne.