ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНІСТЬ ДРАМИ СПИРИДОНА ЧЕРКАСЕНКА ЦІНА КРОВІ - Кузьма, Оксана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule poddano analizie intertekstualność dramatu Cena krwi S. Czerkasenki, ukraińskiego pisarza-modernisty. Śledzi się pionierstwo artysty w interpretacji ewangelicznej fabuły o Judaszu. W dramacie okazuje się kulturalne wpływy, asocjacje, ślady „cudzych tekstów”, a także właściwości odautorskiego rozumienia zdrady.