МОВНА ГРА В АНГЛО-УКРАЇНСЬКОМУ ХУДОЖНЬОМУ ПЕРЕКЛАДІ - Олійник, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule rozpatrywana jest gra słów w angielsko-ukraińskim tłumaczeniu artystycznym, szczególnie rozpowszechniona w codziennej komunikacji werbalnej. Istnieją strukturalne i niestrukturalne rodzaje gry słów. Tylko jeden rodzaj odchyleń może być stosowany w grze słów jednocześnie. Udowodniono, że efekt komiczny jest najbardziej oczywistą cechą gry słów. W artykule zaproponowano klasyfi kację gry słów zgodnie z intencją mówcy.