НУМЕРАТИВИ ЯК ПСИХОЛІНГВАЛЬНА ОЗНАКА ПОЕТИКИ ШІСТДЕСЯТНИКІВ - Павлова, Інна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule przedstawiono poetów lat 60-ch XX wieku I. Dracza i L. Kostenko jako osobowości językowe, należące do różnych typów psychologicznych — ekstrawertyków i introwertyków. Wniosek prognostyczny co do psychotypu wysnuto na podstawie analizy swoistego funkcjonowania liczebników w tekstach poetyckich I. Dracza i L. Kostenko w ich szerokiej reprezentacji jako klasy leksykalno-gramatycznej. Scharakteryzowano współdziałanie gramatyki i poetyki liczebnika na różnych płaszczyznach oraz kształtowanie się jego znaczenia pragmatycznego.