ЖАНРОВА КВАЛІФІКАЦІЯ МОВНОЇ ОСОБИСТОСТІ В ДРАМАТУРГІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Сахарова, Ольга (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
Artykuł poświęcony jest opisowi struktury gatunkowej dyskursu dramaturgicznego. W centrum uwagi autorki pozostaje kwalifikacja gatunkowa mówienia bohaterów. Na podstawie utworów współczesnych ukraińskich dramatopisarzy przeanalizowano sposób mówienia bohatera sztuki jako osobowości językowej. Specyfi ka gatunkowa zachowania językowego postaci literackich kształtuje tekst dramatyczny jako hipergatunek.