КОЗАЦЬКІ ЛІТОПИСИ ЯК ПРОТОТЕКСТИ - Шпак, Юлія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
Artykuł poświęcony jest ustaleniu typów tekstów, z którymi latopisy kozackie wchodzą w relacje międzytekstowe jako prototeksty. Na podstawie materiału językowego wyodrębniono zasadnicze grupy intertekstów i rodzaje elementów intertekstowych, za pomocą których realizowane są związki intertekstowe między badanymi utworami.