ЛІНГВОДИДАКТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТВОРІВ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО - Швець, Ганна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule opisano lingwоdydaktyczny potencjał twórczości Mychajła Kociubynskiego. Wyróżniono utwory pisarza, które, zdaniem autora artykułu, należy uwzględnić w nauczaniu języka ukraińskiego studentów obcokrajowców. Wskazano potencjalny rozwój poziomu kompetencji komunikacyjnej cudzoziemców, jak również aktualność wyboru utworów. Opisano strategie adaptacji, a także system zadań do tekstów artystycznych skierowanych do studentów zagranicznych.