АВТОР, РЕДАКТОР І ВИДАВЕЦЬ: МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ ЯК УПОРЯДНИК ЛІТЕРАТУРНОГО АЛЬМАНАХУ „З ПОТОКУ ЖИТТЯ” (1905) - Лубчак, Вадим (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule omawia się udział Mychajła Kociubynskiego w pracach nad almanachami pierwszej dekady XX w. w kontekście jego ogólnej działalności wydawniczej. Dokonano analizy dorobku edytorskiego autora na przykładzie wydanego przez niego almanachu „Z potoku życia” (1905).