СЕМАНТИЧНИЙ КРИТЕРІЙ ВИЗНАЧЕННЯ КОНТЕКСТІВ ПОЕТОНІМА - Кравченко, Елла (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
Artykuł poświęcony jest wyznaczeniu oraz analizie kontekstów poetonimu, mającym na celu rozpoznanie procesu onimizacji, kategorii onimicznej, a także kontekstów, które „pracują” na semantyzację, aktualizację, intensyﬁkację oraz etymologię poetycką nazwy własnej tekstu artystycznego. Podane konteksty mogą tworzyć zintegrowaną formę imię-tekst poprzez wykorzystanie sytuacji nazewniczej, wyjaśnienie zgodności nazwy własnej z przedstawionym obiektem, wynik działania gry, stronicowania itp.