ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ НЕГАТИВНИХ ЕМОЦІЙ У СУЧАСНИХ ПУБЛІЦИСТИЧНИХ ТЕКСТАХ (на матеріалі статей, опублікованих у журналі New Yorker та газеті Українська правда) - Сліпецька, Віра (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
W artykule dokonano analizy sposobów wyrażania negatywnych emocji gniewu, nienawiści, oburzenia we współczesnych ukraińskich oraz angielskich tekstach publicystycznych. Bezpośrednia nominacja emocji, wyrazy-wykrzykniki, brutalna leksyka, znaki wykrzyknienia, metaforyczne przeniesienia, negatywnie zabarwione partykuły to środki wyrażenia negatywnych emocji.