ТЕОРІЯ СУЧАСНОЇ ЛІНГВОПЕРСОНОЛОГІЇ: РІВНІ Й КАТЕГОРІЇ - Загнітко, Анатолій; Загнітко, Надія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule zostały wyróżnione i opisane podstawowe poziomy lingwopersonologii. Określono status kategorii osobowości i świadomości językowej, a także narodowego językowego obrazu świata oraz narodowo-kognitywnego obrazu świata jako fundamentalnych kategorii lingwopersonologii. Szczególną uwagę w tym kontekście zwrócono na poglądy traktujące o lingwistycznej kategorii znaczenia leksykalnego. Podjęta została próba określenia prawidłowości i wzajemnych relacji między poziomami komunikacyjnym, uzualnym i językowym, tworzącymi strukturę lingwopersonologii.