НОВІ ВИЯВИ ЖАРГОННОЇ ЛЕКСИКИ НА ПОЗНАЧЕННЯ НЕГАТИВНИХ ПРОЦЕСІВ У МОВІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ - Калужинська, Юлія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule rozpatrzono nowe przejawy leksyki żargonowej na oznaczenie procesów negatywnych w języku mediów drukowanych. Podjęto próbę grupowania i usystematyzowania jednostek żargonowych według zakresu ich zastosowania. Zdefiniowano rolę słownictwa żargonowego w języku mediów drukowanych, rozpatrzono oddziaływanie czynników pozajęzykowych na język publicystyki ukraińskiej.