ФОНЕТИЧНА ТЕРМІНОЛОГІЯ В УКРАЇНСЬКИХ ГРАМАТИКАХ ХІХ – ПОЧ. ХХ СТ. - Козелко, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule przeanalizowano terminy fonetyczne obecne w gramatykach lat 20. i 30. XX w. Dowiedziono, iż stanowią one ciągłość w tradycji tworzenia nowoczesnych terminów fonetycznych.