ЗДОРОВ’Я ЯК ЦІННІСТЬ У ФРАЗЕМІЦІ: ОЦІННО-ЕМОТИВНА СПЕЦИФІКА - Краснобаєва-Чорна, Жанна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł przedstawia założenia metodologiczne dotyczące kompleksowego charakteru zdrowia, z uwzględnieniem społecznych i indywidualnych aspektów kształtowania potrzeb człowieka wobec zdrowia. Zdrowie zostało zdefi niowane jako naturalna, niezmienna, absolutna wartość życiowa. Ustalono konstytutywne cechy zdrowia jako wartości i ujawniono specyfi kę oceniająco-emotywną frazeologicznych opozycji aksjologicznych, typu: „zdrowy — fi zycznie niezdrowy”, „zdrowy — psychicznie niezdrowy” i „zdrowy tryb życia — nałogi”. To wszystko reprezentuje fi zjologiczny, jak również psychologiczny aspekt wartości zdrowia w jednostkach frazeologicznych.