„У ТІНІ ВЕЛИКОГО БРАТА...” — КОНЦЕПТ “РОСІЯ” (НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРЕСИ) - Małecki, Łukasz (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Koncepty w ludzkiej świadomości są odzwierciedlane poprzez pryzmat tradycji, przyzwyczajeń, stereotypów, modeli zachowania, emocji, itd. Niniejszy artykuł stanowi próbę analizy językowej kreacji konceptu „Rosja” w odniesieniu do wzajemnych relacji na linii Ukraina-Rosja zaprezentowanych w ukraińskojęzycznych środkach masowego przekazu.