НАЦІОНАЛЬНА НЕВЕРБАЛІКА В ПОЕТИЧНОМУ МОВЛЕННІ СТЕПАНА РУДАНСЬКОГО - Осіпова, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule podjęto próbę omówienia kunsztu poetyckiego S. Rudanskiego w operowaniu środkami niewerbalnymi, które wykorzystane zostały w humoreskach poety. Sposoby omówienia niewerbalności w dyskursie artystycznym służą do realizacji szeregu pragmatycznych funkcji: przy ich pomocy wyrażana jest specyfi ka narodowego charakteru Ukraińców, tj.: ukraiński kordocentryzm, pogłębiona emocjonalność oraz ekspresyjność, pragnienie stworzenie języka o większej dynamice, „żywotności”, intymności.