МЕМУАРНА ВЕНЕЦІЯ ОСИПА НАЗАРУКА В КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО ПИСЬМЕНСТВА - Федунь, Марія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule przeanalizowano pamiętnikarski opis Wenecja na tle literatury powszechnej ukraińskiego pisarza, doktora prawa kościelnego i świeckiego Osypa Nazaruka. Autorka porównuje zachodnioukraiński cykl podróżny z Podróżą do Włoch J.W. Goethego, a także dziełami rosyjskich pisarzy o Włoszech. Analiza potwierdza, iż Wenecja Galiczanina O. Nazaruka znakomicie wpisuje się w literaturę europejską, i jednocześnie świadczy o oryginalności twórczości pamiętnikarskiej Ukrainy Zachodniej pierwszej połowy ХХ wieku.