Poezja Wiktora Neboraka i muzyka rockowa - Kotyk, Ihor (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2022)
Jedną z cech wieloaspektowej twórczości Wiktora Neboraka jest jej intersemiotyczność, powiązanie z innymi rodzajami sztuki. Artykuł ujawnia rolę muzyki rockowej w twórczości poety Neboraka. Główny nacisk położono na tomik Latająca głowa (1990), z którego dwadzieścia wierszy zostało oprawionych w muzykę. Podkreślono rolę rytmu w twórczości poety. Opisano współ- pracę W. Neboraka z lwowskimi muzykami rockowymi (zespoły Lament Jeremiasza, Martwy Kogut, Neborak-rock-bend, bard i tłumacz Wiktor Morozow), jego udział w projekcie muzycznym Nebo-rock. Płyta Przerażające urodziny (1995) tego projektu to początek tradycji występów ukraińskich poetów z towarzyszeniem muzyków.