Narratologia lingwistyczna w Ukrainie: stan aktualny oraz perspektywy - Bacewycz, Florij (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2023)
Artykuł poświęcony jest kwestii określenia głównych kierunków rozwoju nowego nurtu badań w humanistyce ukraińskiej – narratologii lingwistycznej, która jest ważną dyscypliną ogólnofilologiczną o charakterze syntezującym. Cel artykułu realizowany jest z uwzględnieniem podstawowych tendencji rozwojowych współczesnego językoznawstwa, ukierunkowanego funkcjonalno-komunikatywnie oraz antropo- i pragmacentrycznie. Ustalono, iż ukraińska narratologia lingwistyczna skupia w sobie podejścia tradycyjnie narratologiczne oraz językoznawcze, literaturoznawcze, semiotyczne, kognitologiczne, psychologiczne, socjologiczne i etnologiczne. Sposób narracji w różnych gatunkach oraz stylach funkcjonalnych jest aktywnie badany pod kątem jego zorientowania na komunikatywną i semantyczno-pragmatyczną naturę narracji oraz jej rolę we współczesnym społeczeństwie. Za podstawowe kierunki badań w zakresie narratologii lingwistycznej można uznać: opracowanie ogólnofilologicznych problemów struktur narracyjnych, lingwosemiotyczne aspekty budowania historii oraz dyskursu narracji różnych gatunków i stylów funkcjonalnych, doprecyzowanie typologii narratorów, ujawnienie głębokości warstw fikcjonalności artystycznego sposobu opowiadania oraz inne.