Od białoruskiego kryzysu do ukraińskiego zwycięstwa - Poliszczuk, Jarosław (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2023)
Artykuł poświęcony został ocenie dramatycznych wydarzeń lat 2020–2023, przebadanych na przykładzie refleksji intelektualistów białoruskich i ukraińskich. Rzecz dotyczy zrywu rewolucyjnego 2020 roku na Białorusi oraz pełnoskalowej wojny wywołanej przez Rosję 24 lutego 2022 roku w Ukrainie. Głowna uwaga badacza skupiona jest wokół trzech ważnych aspektów: 1) stanowiska wobec przeszłości oraz krytycznego zrewidowania spuścizny sowieckiej, 2) kwestii języka narodowego, zakresu jego funkcjonowania i perspektywy rozwoju, 3) prawa do indywidualnego wyrażania własnych poglądów, co ujawnia się w sądach o zaistniałej sytuacji oraz w wizji przyszłości. Zauważono wspólne cechy w refleksji Białorusinów i Ukraińców, ale wytyczono również istotne różnice, które wraz z upływem czasu pogłębiają się.