ГОЛОС У РИТОРИЦІ: СЕГМЕНТНІ Й НАДСЕГМЕНТНІ ЗАСОБИ ФОНЕТИЧНОЇ ВИРАЗНОСТІ ТЕКСТУ - Берковець, Віра (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
Artykuł poświęcony jest wskazaniu roli cech głosowych mówienia w dyskursie retorycznym. Rozpatrzono cechy charakterystyczne fonetycznej realizacji wypowiedzi ustnej na różnych etapach jej przygotowania i wygłoszenia z uwzględnieniem wymogów odnośnie do oddechu i artykulacji, normatywności wymowy, stosowania powtórzeń dźwiękowych, onomatopei, rymu, a także ekspresywnego potencjału różnych rodzajów akcentów i komponentów intonacji.