ОСОБЛИВОСТІ ЛІНГВАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПТУ “ЛЕЛЕКА” В ПРОЗОВИХ ТВОРАХ ШІСТДЕСЯТНИКІВ ДЛЯ ДІТЕЙ - Гоменюк, Олена (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
Artykuł został poświęcony analizie konceptu “bocian” (“łełeka”) w prozatorskich utworach dla dzieci Jewhena Hucały i Mykoły Winhranowskiego, należących do grona sześćdziesiątników. Określono główne werbalizatory konceptu, jego semantykę oraz charakterystykę aksjologiczną. Ustalono, że koncept “bocian” u obu pisarzy obejmuje przede wszystkim znaczenie etniczno-kulturowe, a także autorskie.