МЕХАНІЗМИ ТВОРЕННЯ МЕТАФОРИ В СУЧАСНОМУ ТЕКСТІ - Lewandowska, Agnieszka (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
W artykule dokonana została analiza metafory we współczesnym tekście. Określono specyfikę tworzenia metafory na podstawie aktualizacji różnorodnych mechanizmów oraz obecności innych środków obrazowych, takich jak: metonimia, gra słowna itp.